רטיבות בתקרה או נזילה מהשכן למעלה - מה עושים?
נזילה מהשכן למעלה והצרות שזה מביא
נזילה מהצנרת הביתית יכולה להיות מעיקה ביותר כיוון שהיא מצריכה טיפול מידי ללא דיחוי. בכל רגע שנדחה את הטיפול בנזילה, המים יבוזבזו לחינם, חשבון המים שלנו יתפח והתפשטות הנזילה עלולה לגרום נזקים כבדים לקירות ולאזורים אחרים במבנה.
במידה ומקור הנזילה היא בבית שלנו אז ברור שעלינו לטפל בבעיה בעצמנו ולפנות לגורם מטפל, אם זה אינסטלטור או מאתר נזילות מומחה במידה ואנו צריכים לאתר מקור הנזילה. אך מה עושים במקרים בו הנזילה בביתנו מגיעה בכלל מהשכן?
מצב של נזילה המגיעה מהשכן, בין אם מדובר ברטיבות מהתקרה מהשכן, נזילה ברצפה או בקירות – הדבר מצריך טיפול מיידי. התפשטות המים בקירות, בתקרות או בחול שמתחת לריצוף עלולים להחמיר את הנזק ואת ההוצאות הכספיות על תיקון הנזקים. הרטיבות עלולה להתפתח לעובש ולהוביל להתפוררות הטיח ולפגיעה משמעותית במבנה וברהיטים שונים בבית. בנוסף לכך העובש אינו בריא לגופנו ועלול להוביל גם לנזקים בריאותיים בקרב הדיירים. בדיקת רטיבות בקירות לא לוקחת הרבה זמן והתוצאות יאפשרו לאבחן את הבעיה ולטפל בה.
נסו לפתור את הרטיבות בתקרה מהשכן בדרכים נעימות
חשוב לפעול נכון ובזמן במקרה של נזילה מהשכן. כאמור, ראשית כל יש לדווח על הנזילה באופן מיידי. שנית, חשוב לעשות זאת בצורה נעימה מול השכן ולא בכעס וצעקות. זאת, על מנת לא לעורר אנטגוניזם וכתוצאה מכך לסירוב של השכן לטפל בנזילה. יש להתנהג באדיבות ולהסביר את הבעיה כיוון שיכול להיות שהוא באמת לא יודע שיש לו נזילה. פעמים רבות הצנרת הביתית בנויה בצורה כזו שהיא עוברת בצמוד לשכנים, כך שיתכן שתהיה בעיה של נזילה אשר מגיעה מהשכן.
חשוב מאוד לטפל בבעיית הנזילה בהקדם, למרות שבמידה והנזילה מגיעה והשכן הוא זה שצריך לשאת בפיצוי על הנזקים שלה, הוא אינו חייב לפצות אתכם במידה והוא יצליח להוכיח כי דיווחתם לו על הנזילה מאוחר מדי. החוק קובע שגם הניזוק עצמו חייב להודיע כמה שיותר מהר על הנזק ואם הוא יתעכב בהודעה שלו והנזק יחמיר המזיק לא חייב לפצות אותו על הנזק שנגרם אלא רק על תיקון הבעיה עצמה שהיא באחריותו הבלעדית.
פניית השכן אל חברת הביטוח – במידה והשכן אכן פנה אל חברת הביטוח חשוב לדעת כי הפתרון של חברות הביטוח במקרים רבים הוא רק "פלסטר" לבעיה. החברות דואגות לאיתור הצינור הבעייתי אך אינם מחליפות גם את החול שמתחת לריצוף. במקרה כזה, החול הלח עלול לגרום לבעיה לחזור על עצמה ולהפוך את השהיה בדירתכם לסיוט מתמשך.
מה עושים במקרה והשכן מסרב לתקן את הנזילה?
המצב עלול להיות בעייתי עקב אי שיתוף פעולה מצידו של השכן. זאת, למרות שאי טיפול בנזילה עלולה לסכן אותו בתביעה משפטית מצדכם על כל נזקי הנזילה. בדירות שכורות המצב נהיה בעייתי עוד יותר כיוון שמי שאחראי על התחזוקה של הדירה לא תמיד נמצא שכן זהו הבעלים ולא זה ששוהה בדירה עצמה. גם זה ששוהה בדירה יכול להיות חסר אונים במצב כזה בדיוק כמוכם ולכן הכי חשוב לתקן את הנזילה ולא להחמיר את הנזק ואחר כך להתחיל את כל תהליך הבירורים.
אינם בטוחים באופן ודאי מהיכן מגיעה הנזילה? האם אתם הסיבה?
אם אתם רואים שיש נזילה מהצד של השכן חשוב מאוד להבין מדוע התחילה הנזילה. אמנם המים מגיעים אליכם ופוגעים בכם, אך יתכן כי מקור הבעיה היא מהדירה שלכם. לדוגמא, במידה והצינור עובר ליד הקיר שלכם יכול להיות שאלו אתם שקדחתם בקיר או גרמתם לו לחבלה חזקה שגרמה לנזילה.
כך שבסופו של דבר לא מדובר בנזילה שהגיעה משחיקה של הצנרת אלא בעיה שאתם יצרתם. במצב כזה השכן יכול לעשות את הבירורים שלו ובסופו של דבר לדרוש מכם לשלם. חשוב מאוד שהדיון בנושא יהיה מנומס ותנסו להזמין את מאתר הנזילות המקצועי ביותר שייתן לכם תשובה מקצועית ועניינית בדיוק רב, מדוע קרתה הנזילה וכמה זמן אתו היא נמשכת.
האם כדאי לתבוע במקרה של נזקי רטיבות מהשכן?
במקרה של סירוב של השכן לטפל בנזילה עולה השאלה האם למהר ולתבוע את השכן בסיוע של עורך דין. החשש המובן הוא מבזבוז הזמן הרב וההתעסקות המתישה בבירוקרטיה המשפטית וכן גם עם העובדה שניכנס ל"דם רע" עם השכן שלנו. גם אם ניכנס להליך המשפטי הדבר אינו מבטיח טיפול מיידי של השכן.
יחד עם זאת, מצב של נזילה בדירה הוא בלתי נסבל והוא דורש פתרון מיידי. ההמלצה היא קודם כל היא לנסות את כל הפעולות האפשרויות אשר יספקו הוכחה כי הנזילה מגיעה מהשכן ולהציג בפניו את ההוכחות בדרכי נעם. כאמור, ניתן לפנות למאתר נזילות אשר ישתמש במצלמה טרמית לשם איתור הנזילה. המצלמה הטרמית פועלת על אנרגיית חום ואין כל צורך בהרס של המבנה. לאחר איתור הנזילה אתם תקבלו דו"ח מפורט אודות מקור הנזילה ודרכי לטיפול. במידה והשכן לא מתרצה מהצילומים ניתן להשתמש בדו"ח כעדות משפטית.
פניה לועד הבית ולאגודת תרבות הדיור במקרה שיש שכן שמסרב לתקן נזילה
גורמים נוספים שעשויים לסייע לכם הם ועד הבית. ניתן להציג בפניו את ההוכחות החותכות שהשגתם המצביעות על כך שמקור הנזילה מגיע מהשכן. אתם משלמים מידי חודש תשלום עבור ועד הבית ובמקרים כאלה הועד צריך לכל הפחות לנסות לשכנע ולהפעיל לחץ על השכן על מנת שיטפל בנזילה בהקדם. הן לשם טיפול מקצועי בנזילה והן לשם שמירה על יחסי שכנות טובים. אופציה נוספת היא פניה לאגודת תרבות הדיור, זאת במידה והבניין בו אתם מתגוררים חבר באגודה. לאגודה קיים "מוסד בוררות" שמטרתו לגשר בין הצדדים תוך כדי הסכמתם וכן לספק לכם ייעוץ משפטי טרם הפניה לעורך הדין במידה והשכן מסרב לטפל בנזילה.
נזילה מהתקרה מי משלם? פניה לערכאות משפטיות
במידה והשכן עדיין מסרב לשאת בהוצאות תיקון הנזילה, לא תהיה ברירה אלא לפנות לעורך דין. עורך הדין עשוי לבקש מכם מידע והוכחות לכך שהנזילה מגיעה מהשכן, כך שניתן להשתמש בדו"ח איתור הנזילות. מעבר לכך, עורך הדין עשוי לבקש חוות דעת נוספות מגורמי מקצוע רלוונטיים כמו מומחי איטום או שמאי נזק או רכוש אשר יעריך את שווי הנזק במידה ומדובר בנזקים גדולים. בנוסף, ניתן לפנות למפקח על בתים משותפים (גורם מוסמך ומכריע בתביעות סכסוך בין בעלי דירות בבתים משותפים) תוך צירוף חוות הדעת של השמאי.
המפקח עשוי לתת צו ביניים, "צו עשה", במקרה הזה צו המורה לשכן לטפל בנזילה. בנוסף, במקרים חמורים, בסמכות המפקח לסגור את המים ואף להורות על פריצה לבית השכן לשם טיפול בנזילה. על החלטת המפקח ניתן לערער בביה"מש המחוזי. עורך הדין בשלב הראשוני ישלח מכתב איום לטיפול מיידי בנזילה ובמידה והשכן ימשיך בשלו יהיה צורך בפניה לבית המשפט. במידה וזכיתם במשפט על השכן יהיה לטפל בנזילה ולשאת בכל הוצאות התיקון, במידה והוא סרב אתם יכולים לקבל פיצויים מוגדלים עבור זה שתטפלו בנזילה בכוחות עצמכם.
יש רטיבות בתקרה מהשכן? - ארז רובין איתור נזילות מים מקצועי
כפי שצוין לעיל, במקרים של קונפליקט הפתרון האידיאלי הוא הוכחה חד משמעית כי מקור הנזילה הוא מהשכן. וכאן ארז רובין מומחה איתור נזילות נכנס לתמונה. לאחר הפניה אנו נדאג כי לאתר את המיקום המדויק של הנזילה באמצעות כלים מתקדמים, כגון מצלמה טרמית אשר פועלת על אנרגיית חום. לאחר הבדיקה המקצועית אתם תקבלו דו"ח מפורט של כל ממצאי הבדיקה, כולל צילומים. דו"ח זה יכול לשמש לכם כהוכחה חותכת בפני השכן ובית המשפט כי מקור הנזילה הוא מהשכן ועליו לשאת באחריות תיקון הנזילה.